• ANASAYFA
  • ÜNİVERSİTEMİZ
  • AKADEMİK
  • AÇIKÖĞRETİM
  • ÖĞRENCİ İŞLEMLERİ
  • ARAŞTIRMA
  • KAMPÜSTE YAŞAM
  • KÜTÜPHANE
  • E-POSTA
  • REHBER
  • ETKİNLİKLER
  • DUYURULAR
  • AKADEMİK TAKVİM
  • ADAY ÖĞRENCİLER
  • PERSONEL
  • MEZUNLAR
  • KALİTE
  • SATIN ALMA
  • KVKK
  • INTERNATIONAL
  • ADAY ÖĞRENCİLER
  • PERSONEL
  • MEZUNLAR
  • KALİTE
  • STRATEJİK PLANLAR
    • 2024-2028 Dönemi Stratejik Planı
    • 2019-2023 Dönemi Stratejik Planı
    • 2014-2018 Dönemi Stratejik Planı
    • 2009-2013 Dönemi Stratejik Planı
  • KVKK
Menü
  • TR
  • EN
Anadolu Üniversitesi
  • ÜNİVERSİTEMİZ
    Anadolu Üniversitesi
    Rektörlük Önü
    Hızlı Bağlantılar
    • Kütüphane
    • E-Posta
    • Yemekhane
    • Restoranlar
    • Rehber
    • Etkinlikler
    • Duyurular
    • Akademik Takvim
    • Anadolu Hakkında
    • Yönetim
    • İç Denetim Birim Başkanlığı
    • Genel Sekreterlik
    • İdari Birimler
    • Kurullar - Komisyonlar
    • Kurumsal İletişim
    • Bilgi Edinme
    • Satın Alma
    Anadolu Üniversitesinin temelini, 1958’de kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi oluşturur. 1982’de Anadolu Üniversitesine dönüşen kurumumuz, kısa zamanda yalnızca ülkemizin değil dünyanın en büyük üniversiteleri arasında da çağdaş, dinamik ve yenilikçi bir üniversite olarak yerini almıştır.
  • AKADEMİK
  • AÇIKÖĞRETİM
    Anadolu Üniversitesi
    Açıköğretim Sistemi
    Hızlı Bağlantılar
    • Anadolum eKampüs
    • İkinci Üniversite
    • AOSDestek
    • Global Kampüs
    • Başvuru Yap
    • Öğrenci Girişi
    • Açıköğretim Fakültesi
    • Türkiye Programları
    • Yurtdışı Programları
    • Nasıl Öğrenci Olabilirim
    • Akademik Takvim
    • İletişim Bilgileri
    • AÖF Büro Adresleri
    Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, 1 milyondan fazla aktif öğrencisi ve yaklaşık 4 milyonu aşkın mezununa açık ve uzaktan öğrenme yoluyla yükseköğrenim sağlamanın yanı sıra özel projeler yardımıyla Türkiye’nin eğitim sorunlarının aşılmasında vazgeçilmez bir rol üstlenmektedir. Hızlı harekete geçebilen çok esnek bir yapıya ve güçlü bir organizasyona sahip olan Açıköğretim Sistemi uluslararası düzeyde işbirlikleri için cazibe merkezi haline gelmiştir.
  • ÖĞRENCİ İŞLEMLERİ
  • ARAŞTIRMA
    Araştırma
    Araştırma
    Hızlı Bağlantılar
    • Kütüphane
    • E-Posta
    • Yemekhane
    • Restoranlar
    • Rehber
    • Etkinlikler
    • Duyurular
    • Akademik Takvim
    • Birimler
    • Merkezler
    • TÜBİTAK Projeler
    • Hakemli Dergiler
    • Etik Kurulu
    • Bilimsel Araştırma Projeleri
    • ARİNKOM
    Kısa adıyla BAP (Bilimsel Araştırma Projeleri), yüksek öğretim kurumlarındaki bilimsel araştırmaların desteklenmesi amacıyla geliştirilmiş bir uygulamadır. Bu uygulama YÖK'ün 01.01.2002 tarihinden geçerli olmak üzere yürülüğe aldığı Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma Projeleri Hakkında Yönetmelik uyarınca gerçekleştirilmektedir. Üniversitemizin tüm öğretim elemanları BAP Komisyonuna başvurarak bilimsel araştırmaları için kaynak alabilirler.
  • KAMPÜSTE YAŞAM
    Anadolu Üniversitesi
    Kampüste Yaşam
    Hızlı Bağlantılar
    • Kütüphane
    • E-Posta
    • Yemekhane
    • Restoranlar
    • Rehber
    • Etkinlikler
    • Duyurular
    • Akademik Takvim
    • Sosyal ve Kültürel Tesisler
    • Kültür Sanat Merkezleri ve Salonları
    • Müze ve Sanat Merkezleri
    • Spor Tesisleri
    • Topluluklar
    • Öğrenci Kulüpleri
    • Kampüste Olanaklar
    • Fotoğraf & Video Galerisi
    Anadolu Üniversitesinde, eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmaların yanı sıra sosyal ve kültürel etkinliklere de büyük önem verilmektedir. Bu kapsamda, konferans, seminer, panel, kongre, sempozyum gibi bilimsel toplantılar; gösteri, sergi, tiyatro, konser gibi çok sayıda kültürel etkinlik gerçekleştirilmekte; her birimdeki küçük konferans salonlarının yanı sıra Yunusemre Kampusünde hemen Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi, Kongre Merkezi ve Sinema Anadolu da sürekli etkinliklere sahne olmaktadır.

FARMASÖTİK MİKROBİYOLOJİ II

  • Anasayfa
  • Akademik
  • Fakülteler
  • Eczacılık Fakültesi
  • Dersler - AKTS Kredileri
  • Farmasötik Mikrobiyoloji II
  • Öğrenme Çıktıları
Geri Dön

Öğrenme Çıktıları

  • Mikroorganizmaların izolasyon yöntemlerini sıralayabilecektir.
  • Mikroorganizmaların izolasyonunu açıklar.
  • Mikroorganizmaları saptama yöntemlerini sıralar.
  • Mikroorganizmaların saptanma yöntemlerini açıklayabilecektir.
  • Biyokimyasal tanı yöntemlerini sıralar ve açıklar.
  • Moleküler tanı yöntemlerini sıralar ve açıklar.
  • Mikrobiyal Üremenin Ölçümü ve Sayım Yöntemlerini tanımlayabilecektir.
  • Mikrobiyal üreme eğrisini ve dönemlerini açıklar.
  • Üreme eğrisinin nasıl hazırlanacağını, önemini ve kullanımını açıklar.
  • Mikrobiyal sayım yöntemlerini açıklar.
  • Sterilizasyonu açıklayabilecektir.
  • Sterilizasyonla ilgili tanımları açıklar.
  • Sterilizasyon tekniklerini sıralar ve açıklar.
  • Sterilizasyon kontrol testlerini sayar ve amaçlarını açıklar.
  • Dezenfeksiyonu açıklayabilecektir.
  • Dezenfeksiyon tekniklerini açıklar.
  • Dezenfektanları sıralar ve kullanımlarını açıklar.
  • Dezenfektanların etki mekanizmalarını açıklar.
  • Dezenfektanlara karşı oluşan direnci açıklar.
  • Dezenfektan etkinlik saptama testlerini açıklar.
  • Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon arasındaki farkları sayar.
  • El hijyeninin önemini açıklar.
  • Farmasötik Üretim Sürecinde Mikrobiyolojik Kontrol yöntemlerini açıklayabilecektir.
  • Farmasötik üretim sürecini tanımlar mikrobiyolojik açıdan değerlendirir.
  • İyi imalat uygulamasını açıklar mikrobiyolojik açıdan değerlendirir.
  • Farmasötik ürünlerde mikrobiyolojik özellikleri açıklar.
  • Steril, apirojen ürün tanımını ve bioburden tanımını açıklar.
  • Kontaminasyon kaynaklarını tanımlar.
  • Kullanılan su çeşitlerini tanımlar.
  • Ambalaj malzemelerinin özelliklerini tanımlar.
  • Steril çalışma alanları ve çalışma koşullarını açıklayabilecektir.
  • Steril çalışma koşullarını tanımlar.
  • Asepsi ve aseptik bölgeyi açıklar.
  • Steril ve steril olmayan ürünler için standarsizasyonu tanımlar.
  • Validasyonu tanımlar validasyon süreçlerini açıklar. Mikrobiyolojik açıdan değerlendirir.
  • Çalışma alanlarındaki mikrobiyolojik yük sınıflandırmasını yapar.
  • Steril ürünlerde pirojen ve endotoksin varlığını özelliklerini ve önemini açıklar.
  • Çalışma alanlarındaki mikrobiyolojik kontrol yöntemlerini açıklar.
  • Steril Ürünlerde Kontrol yöntemlerini açıklayabilecektir.
  • Steril farmasötik ürünleri ve özelliklerini açıklar.
  • Sterilite kontrol testlerini açıklar.
  • İlaçlarda Mikrobiyal Koruyucu Etkinliğinin Kontrolü yöntemlerini açıklayabilecektir.
  • Parenteral ve göze uygulanan ilaçların mikrobiyolojik özelliğini tanımlar.
  • Diğer formülasyonlardaki mikroorganizmaları ve mikrobiyal limiti açıklar.
  • İlaçların mikrobiyolojik analiz yöntemini standartları açıklar, referans mikroorganizmaları sayar.
  • Ürünlerde bulunan koruyucu bileşikleri sıralar.
  • Koruyuculuk kontrol testlerini sayar ve açıklar.
  • Gıdaların Mikroflorası ve Mikrobiyal Bozulmayı açıklayabilecektir.
  • Gıda hijyenini tanımlar.
  • Gıda üretim standartlarını mikrobiyolojik açıdan tanımlar.
  • Gıdalarda bulunabilecek mikroorganizmaları sınıflandırır, tanımlar ve intoksisikasyon faktörlerini sayar.
  • Mikrobiyal bozulmayı tanımlar.
  • Gıdalarda mikrobiyal gelişimi etkileyen faktörleri sınıflandırır ve açıklar.
  • Gıda muhafazası koruma yöntemlerini tanımlar.
  • Gıdalardaki Mikroorganizma Düzeylerini saptamaları açıklayabilecektir.
  • Gıdalardaki mikroorganizma saptama yöntemlerini açıklar.
  • Gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyonu tanımlar.
  • Referans dezenfektanları sıralar.
  • Kozmetik Ürünlerde Mikrobiyolojik Kontrol Testlerini açıklayabilecektir.
  • Kozmetik Ürünlerdeki mikrobiyal tehlikeleri açıklar.
  • Kozmetik ürünlerdeki kontaminasyon kaynaklarını açıklar.
  • Ulusal ve uluslararası yönetmeliklerdeki ilgili mikrobiyal yük miktarını tanımlar.
  • Kozmetiklerdeki mikrobiyal kontrol testlerini açıklar.
  • Farmasötik Ürünlerin Elde süreçlerini açıklayabilecektir.
  • Üretim sürecini endüstriyel skalada tanımlar.
  • Sürekli üretim sistemlerini biyoreaktör tanımını yapar, özelliklerini kullanım amaçlarını açıklar.
  • Endüstriyel suş geliştirme çalışmalarını açıklar.
  • Endüstriyel üretilen mikrobiyal ürünleri sıralar.
  • Biyo-insektisiti tanımlar örnekleri ile açıklar.
  • Biyo-remediasyonu açıklar.
  • Genetik Mühendisliği teknikleri ile Farmasötik Ürünlerin Elde süreçlerini açıklayabilecektir.
  • Gen mühendisliğini tanımlar.
  • Mikroorganizmalarda moleküler çalışma tekniklerini açıklar.
  • Gen mühendisliği uygulamalarını örnekler, ürünleri açıklar.
  • Antimikrobiyal İlaçlar Sınıflandırma ve Genel Tanımlarını açıklayabilecektir.
  • Kemoterapötik maddeyi tanımlar kemoterapötik madde kaynaklarını açıklar.
  • Kemoterapötik maddelerin keşfini açıklar.
  • Antimikrobiyal etkinlik ile ilgili tanımları yapar.
  • Antibiyotik üretimi için kullanılan mikroorganizmaları sıralar.
  • Antibiyotikler, Antifungaller ve Antivirallerin Etki Mekanizmalarını anlatır.
  • Antibiyotiklerin mikroorganizmalar (bakteri ve funguslar) üzerine etki mekanizmalarını örneklerle açıklar.
  • Antifungaller ve etki mekanizmalarını açıklar.
  • Antiviral ilaçları ve etki mekanizmalarını açıklar.
  • Mikrobiyal direnç mekanizmalarını açıklayabilecektir.
  • Antimikrobiyal direnci tanımlar ve mekanizmaları açıklar.
  • Süperenfeksiyon etkeni mikroorganizmaları ve enfeksiyon için predispozan faktörleri sayar.
  • Tek ve çok basamaklı direnç gelişimini açıklar.
  • Antibiyotiklerin bilinçli kullanımını, önemini açıklar.
  • Antibiyotik Duyarlılık Testlerini açıklayabilecektir.
  • Antibiyogramı tanımlar.
  • Standart testleri sınıflandırır ve açıklar.
  • Antibiyogram testlerini etkileyen faktörleri (besiyeri, pH, nem, atmosfer, sıcaklık, inokulum, potens) sınıflandırır.
  • Referans test mikroorganizmalarını (bakteri, maya, küf) sayar.
  • Standart testlerin uygulanışının teoriğini ve yorumunu açıklar.
  • Makrobroth, mikrobroth, agar difüzyon testlerini ve yöntemini açıklar.
  • Laboratuvar: Mikrobiyolojik Laboratuvar Çalışmalarında Dikkat Edilmesi Gereken Kuralları açıklayabilecektir.
  • Mikrobiyoloji laboratuvarında uyulması gereken kuralları sıralar.
  • Mikrobiyoloji laboratuvarında güvenli şekilde çalışmak için aseptik teknikleri açıklar.
  • Mikrobiyolojik çalışmalarda kullanılacak cihazları ve ekipmanları sıralar.
  • Mikrobiyolojik çalışmalarda kullanılacak cihazların ve ekipmanların kullanım amaçlarını açıklar.
  • Laboratuvar: Mikroskobu açıklayabilecektir.
  • Mikroskop çeşitlerini ve kullanım amaçlarını açıklar.
  • Mikroskopların kullanım prensiplerini açıklar.
  • Laboratuvar: Mikroorganizma Ekiminde Kullanılan Ekipmanlarını açıklayabilecektir.
  • Ekim için kullanılan ekipmanları sıralar.
  • Bu ekipmanların kullanım amaçlarını açıklar.
  • Laboratuvar: Cam Malzemeleri açıklayabilecektir.
  • Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan cam malzemeleri sıralar.
  • Mikrobiyoloji laboratuvarında kullanılan cam malzemelerin kullanım amaçlarını açıklar.
  • Laboratuvar: Sterilizasyon Tekniklerini açıklayabilecektir.
  • Preparat hazırlama ile ilgili kavramları ve uygulama şekillerini açıklar
  • Mikroorganizma boyama yöntemlerini sıralar ve sınıflandırır.
  • Mikroskobik inceleme için kullanılan boyaları sınıflandırır ve özelliklerini açıklar.
  • Laboratuvar: Dezenfeksiyon Tekniklerini açıklayabilecektir.
  • Antisepsi kavramını açıklar.
  • Laboratuvar: Petri Plaklarında Hazırlanan Besiyerlerinin Sterilizasyon Kontrolünü açıklayabilecektir.
  • Laboratuvar: El dezenfeksiyonunu açıklayabilecektir.
  • El hijyenini, el antisepsisini tanımlar, uygulama yöntemlerini açıklar Kirli, sabunla yıkanan, zefiran uygulanan ellerin kontaminasyon kontrolünün amacını ve uygulanışını açıklar.
  • Laboratuvar: Besiyeri hazırlığını açıklayabilecektir.
  • Pastörizasyon kavramını tanımlar, kullanım alanlarını açıklar.
  • Otoklav sterilizasyonunu bant yoluyla kontrolünün nasıl yapılacağını açıklar
  • Sterilize edilen besiyerlerinin etüvde, inkübasyon ile kontrolünün nasıl yapılacağını açıklar
  • Besiyeri hazırlık aşamalarını sıralar ve uygulama aşamalarını açıklar.
  • Laboratuvar: Katı ve Sıvı besiyerlerinin hazırlanmasını açıklayabilecektir.
  • Katı ve Sıvı besiyerlerinin hazırlanması Besiyeri hazırlamak için kullanılan cihazları ve kullanım aşamalarını ve amaçlarını açıklar. Explains the devices used to prepare the medium and the stages and purposes of use. Explain the differences between solid and liquid media. List the differences in the stages of solid and liquid media preparation. Explains how the distribution of media will be carried out. Explains how to perform sterilisation of media.
  • Katı ve sıvı besiyerleri arasındaki farkları açıklar.
  • Katı ve sıvı besiyeri hazırlama aşamalarındaki farkları sıralar.
  • Besiyerlerinin dağıtımının nasıl gerçekleştirileceğini açıklar.
  • Besiyerlerinin sterilizasyonunun nasıl gerçekleştirileceğini açıklar.
  • Laboratuvar: Sterilizasyon uygulamalarını açıklayabilecektir.
  • Sterilizasyon uygulamaları Sterilizasyon ve dezenfeksiyon kavramlarını açıklar. Explain the concepts of sterilisation and disinfection. Explain the difference between chemical and physical sterilisation. List the devices used. List the chemicals used.
  • Kimyasal ve Fiziksel sterilizasyon farkını açıklar.
  • Kullanılan cihazları sıralar.
  • Kullanılan kimyasalları sıralar.
  • Laboratuvar: Faklı Ekim Tekniklerinin Uygulanmasını açıklayabilecektir.
  • Mikrobiyal ekim teknikleri ile ilgili kavramları sıralar ve açıklar.
  • Ekim kurallarını ve aşamalarını açıklar ve sıralar.
  • Farklı besiyerlerine yapılacak ekimler arasındaki farkları açıklar.
  • Farklı ekim tekniklerinin uygulamalarını açıklar.
  • Laboratuvar: Katı ve sıvı kültürde İnceleme Tekniklerinin Uygulanmasını açıklayabilecektir.
  • Petride kültüre edilmiş prokaryotik organizmaların koloni formlarını açıklar.
  • Sıvı besiyerinde mikrobiyal gelişimi açıklar.
  • Mayaların katı ve sıvı besi ortamındaki morfolojilerini açıklar.
  • Farklı pigmentli kolonileri tanımlar.
  • Farklı organizmaların farklı besi ortamlarındaki morfolojilerini açıklar.
  • Aynı organizmanın farklı besi ortamındaki morfolojisini tanımlar.
  • Laboratuvar: Bakteri Preparatı Hazırlanması ve incelenmesini açıklayabilecektir.
  • Preparat hazırlama ile ilgili kavramları ve uygulama şekillerini açıklar
  • Mikroorganizma boyama yöntemlerini sıralar ve sınıflandırır.
  • Mikroskobik inceleme için kullanılan boyaları sınıflandırır ve özelliklerini açıklar.
  • Basit boyama yöntemini ve uygulama yöntemlerini açıklar
  • Gram boyama yöntemini ve uygulama yöntemlerini açıklar
  • Laboratuvar: Küf ve maya mikroskobik incelenmesini açıklayabilecektir.
  • Küf preparatının nasıl hazırlanacağını açıklar
  • Küflerin mikroskobik incelenmesi için boyama yöntemlerini ve uygulama şeklini açıklar.
  • Mayaların mikroskobik incelenmesi için boyama yöntemlerini ve uygulama şekillerini açıklar
  • Kapsül boyama yöntemini açıklar.
  • Spor boyama yöntemini açıklar.
  • Laboratuvar: DNA İzolasyonunu açıklayabilecektir.
  • DNA izolasyon basamaklarını açıklar.
  • Fenol-kloroform tekniği ile mikroorganizmalardan DNA izolasyonunun mekanizmasını açıklar.
  • Laboratuvar: Karbonhidrat Metabolizmasını açıklayabilecektir.
  • Karbonhidrat fermentasyon testinde kullanılacak besiyerlerini sıralar ve açıklar.
  • Monosakkarit, disakkarit ve polisakkarit içeren besiyerlerindeki mikrobiyal gelişimi, bu besiyerlerindeki mikrobiyal metabolizmayı tanımlar oluşan ürünleri açıklar.
  • Testin yorumlanarak mikrobiyal sınıflandırmanın nasıl yapılacağını açıklar.
  • Laboratuvar:Protein Metabolizmasını açıklayabilecektir.
  • Protein metabolizması testinde kullanılacak besiyerlerini sıralar ve açıklar.
  • Metabolizma ürünlerini tanımlar ve açıklar.
  • Testin yorumlanarak mikrobiyal sınıflandırmanın nasıl yapılacağı açıklar.
  • Laboratuvar:Açık Petri yöntemini açıklayabilecektir.
  • İlaç Endüstrisi ve Mikrobiyolojik çalışma koşullarını tanımlar.
  • Laboratuvar:Swap yöntemini açıklayabilecektir.
  • Ortam havasının açık petri yöntemiyle mikrobiyolojik kontrolünü tanımlar ve uygulama yöntemini açıklar.
  • Bankolardan swap yöntemiyle örnek alarak kanlı ve nutrient agarda tek koloni yöntemiyle ekimi ve kültürün incelenmesinin nasıl yapılacağını açıklar
  • Laboratuvar:Losyonun mikrobiyolojik analizini açıklayabilecektir.
  • Kozmetik ürünlerde mikrobiyolojik riskleri tanımlar ve sınıflandırır
  • Kozmetik ürün örneğindeki mikroorganizmaları tanımlar.
  • Laboratuvar:Antimikrobiyal Maddeler ve Etkinliklerini açıklayabilecektir.
  • Antimikrobiyal etkinlik gösteren maddeleri açıklar.
  • Tanıtım
  • İçerik
  • Öğrenme Çıktıları
  • Öğretim Yöntem ve Teknikleri
  • Program Çıktılarına Katkısı
  • Ölçme ve Değerlendirme
Web sitemizdeki çerezleri (cookie) kullanıcı deneyimini artıran teknik özellikleri desteklemek için kullanıyoruz. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Google Analytics tarafından yönetilen çerezleri devre dışı bırakabilir veya kabul edebilirsiniz.
Anadolu Üniversitesi
  • ÜNİVERSİTEMİZ
  • Anadolu Hakkında
  • Sayılarla Üniversitemiz
  • İdari Birimler
  • Bölümler
  • Kurullar - Komisyonlar
  • İş Birliği Yapılan Kuruluşlar
  • Bilgi ve Belgeler
  • Mevzuat
  • İletişim Bilgileri
  • AKADEMİK
  • Fakülteler
  • Enstitüler
  • Meslek Yüksekokulları
  • Yüksekokullar
  • AÇIKÖĞRETİM
  • Açıköğretim Duyuruları
  • Açıköğretim Fakültesi
  • Türkiye Programları
  • Araştırma
  • Yurt Dışı Programları
  • Nasıl Öğrenci Olabilirim?
  • Akademik Takvim
  • Öğrenme Ortamları
  • ÖĞRENCİ İŞLEMLERİ
  • Bilgi ve Belgeler
  • Akademik Takvim
  • Anadolu Bilgi Paketi
  • ARAŞTIRMA
  • Birimler
  • Merkezler
  • Projeler
  • Hakemli Dergiler
  • Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulları
  • Laboratuvar ve Stüdyo Hizmetleri
  • Bilim ve Yaşam
  • KAMPÜSTE YAŞAM
  • Sosyal ve Kültürel Tesisler
  • Kültür Sanat Merkezleri ve Salonları
  • Müze ve Sanat Merkezleri
  • Spor Tesisleri
  • Topluluklar
  • Öğrenci Kulüpleri
  • Kampüste Olanaklar
  • Fotoğraf Galerisi
Android Uygulama iOS Uygulama
© 2025 Anadolu Üniversitesi - Tüm hakları saklıdır.